Microsoft PowerPoint

Har du egna tips som du vill se på den här sidan? Du kan skicka dem hit.

Dra en bild från PowerPoint till ett annat officeprogram

Se till att dokumentet som du vill flytta bilden till är öppet. Öppna sedan det PowerPoint-dokument som innehåller bilden som du vill kopiera. Markera PowerPoint-bilden och dra den till det andra officeprogrammets ikon på statusraden längst ned. Håll den där – efter några sekunder öppnas det andra programmet och du kan lägga bilden där du vill ha den.

Lägg till bilder från andra program

Du behöver inte nöja dig med de vanliga clipart-bilderna. Välj Infoga/Bildobjekt och sedan något av de alternativ som visas i menyn. Du kan också använda dra och släpp-tekniken för att lägga till objekt från andra program.

Lägg till en bild från Utforskaren

Öppna Utforskaren och lägg den vid sidan av PowerPoint, så att du ser båda – det förenklar arbetet. Nu kan du ta en bild från Utforskaren, dra den till PowerPoint och släppa den där så infogas bilden automatiskt. Om bilden ligger i samma enhet som ditt PowerPoint-dokument håller du ned Ctrl för att kopiera den. Kommer den från en annan enhet skapades en kopia automatiskt.

Återställa bildstorlek

Högerklicka på bilden och välj Formatera bildobjekt. Klicka på fliken Storlek och sedan på Återställ. Bekräfta med OK.

Dölj objekt från bildbakgrunden

Bildbakgrunden fungerar som en mallsida. Text och objekt – till exempel en logga – som ligger i bildbakgrunden visas normalt på alla sidor. Men du kan ta bort den funktionen från en sida genom att välja Format/Bakgrund och markera "Dölj objekt från bakgrund".

Tonad bildbakgrund

Välj Format/Bakgrund och klicka fram till Fyllningseffekter och Toning…

Bildspel utan PowerPoint

Du behöver inte installera hela PowerPoint för att visa bildspel till exempel på kundens dator. Använd i stället PowerPoint Viewer som tar mindre plats.

Teckenstorlek

Tänk på att anpassa textens storlek inte till vad du ser framför skärmen utan till den miljö där presentationen skall visas – om du till exempel skall visa ett bildspel på en skärm som står i ett skyltfönster. Då bör teckenstorleken vara minst 18 punkter.

Använd kortkommandon under presentationen

Tryck på F1 så får du upp en lista över de kortkommandon som du kan använda för att göra presentationen litet proffsigare.

Välj element i diagrammet

Du kan använda tangentbordet för att markera olika element i ett diagram. Dubbelklicka först på diagrammet för att aktivera det. Sedan använder du upp- eller nedpilen för att växla mellan olika elementgrupper och höger- eller vänsterpilen för att växla mellan objekten i grupperna.

Ändra storleken på texten i en figur

När du skriver in text i en figur (till exempel en rektangel) medan den är markerad, behandlas texten som en del av själva figuren. Om du nu vill till exempel ändra storlek på figuren, kan du göra på två sätt. Om du vill att texten skall behålla den storlek den har, ändrar du figurens storlek genom att utnyttja hörnen. Om texten skall ändra storlek samtidigt med figuren väljer du i stället Format/Figur, klickar på Storlek och använder dig av Skala.

© SupportData.Net