Spionprogram

Annonsprogram (adware) och spionprogram (spyware) är program som – ofta utan att datorns ägare vet om det – installeras på datorn i syfte att visa reklam [adware) eller samla information om datorns ägare och skicka denna information tillbaka till programmets ägare (spyware).

Gränsen mellan de här båda kategorierna är mycket flytande, men medan ett adware-program i bästa fall kan vara tämligen oförargligt, är ett spyware-program aldrig det.

Gemensamt för båda programtyperna är att de sägs vara gratis.

Andra beteckningar

Det finns en uppsjö av beteckningar för den här typen av program, som badware, hijackers, maliciousware, malware, parasiter, pests, scumware, crapware, mysteryware, trojaner. Eftersom alla programtyperna är skadliga på ett eller annat sätt, minskar vi förvirringen genom att helt enkelt kalla alltsammans spionprogram och konstatera att de inte har på datorn att göra.

Är alla spionprogram skadliga?

Det beror bland annat på vad man menar med skadliga. Låt oss titta litet på vad det här programmen gör eller kan göra:

  • Spionprogram använder ofta en bedräglig taktik som lurar datorns ägare att tro att programmet är oskadligt. Det kan erbjuda sig att synkronisera datorns klocka när du ansluter till Internet, eller att hålla kontroll på vad du skriver i formulär. Även om moderprogrammet verkligen gör detta, sysslar spionprogrammet samtidigt i det fördolda med något helt annat, och det är inte alls säkert att du vet om det eller ens märker det.
  • Om den startsida du har valt för internetanslutningen plötsligt ändras till något annat, eller om du upptäcker att Favoriter innehåller nya internetadresser som du inte känner igen, kan det vara ett spionprogram av typen "hijacker" som har varit framme. Ofta är det svårt att ändra tillbaka till den gamla startsidan, och även om du lyckas kan du mycket väl finna att nästa gång du ansluter har den nya och för dig okända startsidan kommit tillbaka.
  • Vissa spionprogram registrerar vilka webbplatser du besöker och skickar information om detta till reklamföretag, som sedan i sin tur skickar riktad reklam till dig.
  • Om du har installerat ett program som skall stoppa popup-fönster, men ändå får massor av popupsidor öppnade, kan det vara ett spionprogram som ligger bakom.
  • När en webbsida visar reklam, får sidans ägare betalt för detta – till exempel genom att ägaren får en viss summa för varje gång en besökare klickar på reklamen. En del spionprogram byter ut den reklam som rätteligen skulle visas på sidan mot egen reklam, vilket får till följd att webbsidans ägare går miste om en inkomst. Spionprogrammets reklam åker alltså snålskjuts på andras webbplatser utan att göra rätt för sig.
  • Spionprogram kan ändra innehållet på webbsidor och därmed trasa sönder koden för sidan. Resultatet blir att sidan visas felaktigt och/eller att besökaren får diverse felmeddelanden.
  • Spionprogrammen förbrukar systemresurser, CPU-tid, datorminne, hårddiskutrymme och bandbredd för internetuppkopplingen. Allt detta gör att din dator och din uppkoppling blir långsammare.
  • Spionprogram är i allmänhet inte särskilt väl testade, och det finns inga möjligheter att rapportera programkörningsfel eller få support. Resultatet kan bli att datorn kraschar, hänger upp sig eller beter sig egendomligt på andra sätt.
  • En del spionprogram har en inbyggd uppdateringsfunktion som gör att spionprogrammets tillverkare kan skicka ny kod till din dator och installera den utan att du märker det eller har en chans att avböja detta.

Efter den här uppräkningen är jag övertygad om att du håller med mig: Spionprogram har inte på datorn att göra.

Reagerar antivirusprogrammet?

Nej, det gör det i allmänhet inte, helt enkelt därför att spionprogram inte är virus. Ett datorvirus definieras som "en kod som laddas på datorn utan att du känner till det och körs utan ditt godkännande". Men spionprogram är program som du själv installerar! Därför är de tekniskt sett inte virus.

Spionprogrammen drar fördel av att de flesta inte läser "det finstilta" när de installerar program. Under installationen av ett program kommer du ofta till ett fönster med en mycket svårläst text på engelska – licensavtalet eller EULA. Längre ned i samma fönster finns en knapp som det står "I agree" på. Det är först när du klickar på denna knapp som programinstallationen kan fortsätta.

När du klickar på knappen har du godkänt licensavtalet – även om du inte har läst det, och även om det skulle stå i avtalet att programmet också installerar ett program som registrerar vilka sidor du besöker på Internet. Av bland annat det skälet är det viktigt att verkligen läsa vad som står i de olika fönstren medan man installerar ett program.

Hur förebygger jag installation av spionprogram?

En bra bit på vägen mot svaret på detta kommer du genom att lära dig vilka metoder spionprogram kan använda sig av för att bli installerade. Här följer exempel på fem sådana metoder:

  1. Programmet kan vara gömt inne i ett annat programs installation
    Den här tekniken används ofta i fildelningsnätverk som Kazaa. Det finns hundratals "gratisprogram" som installerar någon typ av spionprogram tillsammans med det ordinarie programmet. I vissa fall är spionprogrammet tämligen oskyldigt – i andra samlar det personliga uppgifter om dig eller får din dator att krascha.
        Den enda antydan du får om att ett annat program kan installeras, finns kanske i slutet av licensavtalet, där det kan stå till exempel "third party software may be installed along with the application".
  2. Licensavtalet har en svårtydd eller förvirrande text
    I licensavtalet står det inte "vi tänker samla in information om dig och dina internetvanor". Det är däremot möjligt att det står något som i praktiken betyder samma sak, men med helt andra ord och så oklart uttryckt att der flesta inte förstår det.
  3. Spionprogrammet kan tjata tills du säger Ja
    Det här är speciellt vanligt vid nedladdningar som görs så att säga i förbifarten. Spionprogrammet levereras genom en ActiveX-kontroll som gör ett laddningsförsök varje gång du kommer till sidan med spionprogrammet.
        En säkerhetsåtgärd hos webbläsaren är då att fråga dig först, innan kontrollen installeras. Du svarar Nej, men varje gång du kommer tillbaka till sidan får du samma fråga på nytt. Spionprogrammets ägare/tillverkare hoppas att du förr eller senare skall ge upp och svara Ja. Gör inte det!
        Här skall jag dock påpeka att det finns helt korrekta och ofarliga ActiveX-kontroller som beter sig så här – med tjat och allt – utan att påminsta sätt vara spionprogram. Microsoft har utvecklat ett registreringssystem som gör att webbläsaren kan indentifiera ActiveX-kontrollen innan den laddas ned och tala om huruvida den är säker.
  4. Spionprogrammet kan påstå att ett visst program är nödvändigt
    Du får ett e-brev som verkar komma från en vän, med ett meddelande om att du har ett e-vykort att hämta på den eller den webbadressen. När du kommer till webbplatsen får du veta att du måste installera ett speciellt program för att kunna se vykortet. Detta program visar sig vara ett spionprogram, som installeras på din dator och sedan skickar samma påstående om vykort till alla adresser i din adressbok.
        När du installerade programmet visades ett licensavtal som du inte brydde dig om att läsa. Du klickade på "I agree" och gav därmed programmet tillstånd att göra så här.
  5. Programmet kan låtsas vara viktigt, eller hålla sig osynligt
    En del spionprogram använder namn som får dig att tro att de är viktiga för Windows, till exempel "winstartup". Andra håller sig osynliga genom att använda många olika filnamn och/eller filmappar, eller till och med skapa slumpmässigt sammansatta filnamn för att inte bli upptäckta.
        En del program håller sig extra gömda genom att uppdatera sig utan att du märker det – och naturligtvis utan att fråga dig.
Kontrollera programmet

Innan du installerar ett program som du är osäker på, kan du kontrollera om det är ett känt spionprogram. Skriv in programnamnet i sökrutan nedan och klicka på "Sök". Du kommer då till Spyware-Guide.com, där det programnamn du skrev in kontrolleras mot en stor databas över spionprogram.

Den nya sidan öppnas i ett eget webbläsarfönster. När du stänger det finns den här sidan fortfarande öppen under det.

Sök på Spyware-Guide.com

Hur tar jag bort spionprogram?

Det finns flera bra gratisprogram som hittar och tar bort spionprogram. Eftersom inget av dessa program är fullständigt heltäckande, kan det vara klokt att använda flera. För alla dessa program gäller att de arbetar med någon typ av referenslista som du måste uppdatera regelbundet.

Observera

Adware-program som är gratis just därför att de är adware-program, kan upphöra att fungera om du tar bort "reklamfunktionen" med något av programmen nedan. Du måste här själv väga nackdelarna mot fördelarna med programmet. I de flesta fall finns det dock bra gratisalternativ som helt saknar spion- och reklamfunktioner.

Två program som jag rekommenderar

Ad-Aware SE Personal är ett bra och välkänt program med bra support och en referenslista som uppdateras ofta. Du kan välja att göra uppdateringarna automatiskt. Ad-Aware är gratis för privatbruk och det finns en språkfil med bland annat svenska att hämta. Utöver programfilen och språkfilen bör du hämta den senaste definitionsfilen. Hämta Ad-Aware här. Hjälpfilen är på engelska.

Spybot – Search & Destroy är också mycket bra och uppdateras ofta. Programmet levereras med en lång rad språk, bland dem svenska. Hjälpfilen är dock på engelska. Du kan välja att automatiskt uppdatera både programmet och detektionsfilen. Spybot SD är ett gratisprogram som du kan hämta här.

© SupportData.Net