Portabla program
Här handlar det helt om portabla program. Jag förklarar vad det är, hur du kan använda programmen och hur du i vissa fall kan anpassa program så att de blir portabla, även om de ursprungligen inte är tänkta att vara det.
Jag har även testat en lång rad portabla program som du i de flesta fall kan hämta helt gratis.
Ett par intressanta extrasidor!
Programmen som presenteras på de här båda extrasidorna har du stor nytta av. De hjälper dig att minska storleken på dina program och att packa upp installationsfiler utan att installera programmen i dem. Läs om UPX och Universal Extractor.
Vad är portabla program?
Hur fungerar det?
Viktigt att tänka på!
Varför använda portabla program?
Allmänna råd om att köpa USB-minne
Några länkar till portabla program
Pröva själv
Allmänt om de testade programmen
Vad är portabla program?
I grunden kan man dela upp de portabla programmen i två grupper:
- Program vars data kan flyttas från dator till dator, till exempel med ett USB-minne, en minnespinne, vilket gör det lätt att uppdatera dessa data mellan exempelvis jobbdatorn och hemmadatorn. Däremot måste själva programmet vara installerat på alla datorerna.
- Program som kan installeras direkt på en minnespinne och sedan användas på vilken dator som helst, utan att först installeras på respektive dator.
Här kommer vi uteslutande att syssla med program i den andra gruppen. Men vi skall utöka kraven på programmen en smula för att förbättra säkerheten:
Själva programkörningen får inte skriva någon personlig information till någon annan mapp än den egna installationsmappen – den får alltså inte skriva till windowsmappen, windowsregistret, Mina dokument eller något liknande. Om programmet startas från en minnespinne, får det bara skriva till minnespinnen.
Med andra ord skall du kunna använda programmet utan att du lämnar spår efter dig på datorn där minnespinnen är inkopplad. De flesta program som presenteras i den här avdelningen uppfyller dessa krav.
Undantagen En del program skriver trots allt en del till registret. Vanligen handlar det om tämligen "oskyldiga" uppgifter, som till exempel det senast öppna programfönstrets placering på skärmen. Där jag vet att så är fallet har jag angett det, men du kan inte till hundra procent lita på dessa uppgifter. Dels har jag inte hårdkollat registret för vartenda program, dels kommer det ständigt nya programversioner som kan vara ändrade på den här punkten.
I vissa fall beror skrivandet till registret inte på programmet/filen utan på operativsystemet. I XP:s register finns nyckeln HKEY_USERS → ... en massa siffror ... → Software → Microsoft → Windows → ShellNoRoam → MUICache. I denna nyckel skapas ett strängvärde vars namn är detsamma som filnamnet på den fil som öppnas (inklusive sökvägen till den) och vars data är programmets namn. Något motsvarande finns troligen i Vista.
Det här kan man såvitt jag vet inte göra mycket åt. Den information som skrivs i registret är å andra sidan inte särskilt "komprometterande" – den innehåller inga personliga uppgifter.
Säkerhet och ansvar När det handlar om portabla program gäller samma sak som för all annan programvara: Det är du själv som använder programmen och det är du själv som både måste bedöma om programmet skall anses vara säkert och ta ansvaret om det visar sig att det inte är det. Hjälp på vägen kan du få med program som Regshot, som gör det möjligt att undersöka vad som händer under en programkörning.
Kategorier
Hur fungerar det?
Du installerar dina program direkt på USB-minnet, eller installerar dem på hemmadatorn och flyttar/kopierar sedan hela programmappen till USB-minnet. Programmen är då körbara direkt från minnespinnen. De behöver inte vara installerade på den dator du stoppar in minnespinnen i, och de skriver ingenting till den datorn. Alla data skrivs i stället till programmets egen mapp.
Så fungerar det i teorin, men faktiskt oftast i praktiken också. För en del program måste du göra några enkla justeringar för att programmet skall bli helt portabelt, men det handlar inte om några svårare ingrepp.
Programvaran – ja, den väljer du utifrån dina egna behov. Det kan handla om e-postprogram, webbläsare, en anteckningsbok för snabba anteckningar, ett enkelt ordbehandlingsprogram eller en komplett uppsättning office-program, filhanterande program för att byta filnamn, synkronisera mappar, söka i filer eller radera filer så att de inte kan återvinnas, grafikhanterande program som bildbläddrare, fullfjädrade bildhanteringsprogram eller program för att hantera klipp från skärmen, en FTP-klient som låter dig koppla upp på din hemsidesserver och ett WYSIWYG-program för att redigera webbsidorna, ett bittorrent-program, en ersättare för MSN Messenger, program för att hämta filer från Internet, mediaspelare, CD-brännarprogram, CD-rippande program, spel, din privata lösenordssamling, en PDF-filsläsare, räknare, antivirusprogram, registerhanteringsprogram...
Listan kan göras ungefär hur lång som helst – det är du och dina behov som sätter gränserna. Bortser man från att du faktiskt behöver tillgång till en värddator, kan du lätt förvandla din minnespinne till en bärbar dator!
Kategorier
Viktigt att tänka på!
- Den dator du ansluter ditt USB-minne till kan vara virussmittad. Den kan också innehålla spionprogram eller trojaner. Dessa kan ställa till elände med filerna på din minnespinne. Förebygg detta genom att använda antivirusprogram och antispywareprogram även på minnespinnen. Ett portabelt antivirusprogram finns i kategorin Säkerhet, men normalt bör du kunna använda den lånade datorns antivirusprogram och scanna nedladdade filer med det. Jag har däremot inte lyckats hitta något vettigt antispywareprogram som bara undersöker filerna på minnespinnen.
- Det är praktiskt att ta med sig sina samlade lösenord och användarnamn på minnespinnen, men se till att du använder ett krypterande program för detta och lösenordsskydda din fil. Ett sådant program hittar du i kategorin Säkerhet. Observera att lösenordsprogrammet som sådant måste vara lösenordsskyddat. Skulle du råka tappa bort din minnespinne, eller få den stulen, skulle du annars kunna drabbas av kvalificerat elände!
Kategorier
Varför använda portabla program?
Det är praktiskt
På besök hemma hos bekanta eller de vuxna barnen, på resa, på jobbet – man vill kunna komma åt sin e-post, använda Internet, visa bilder och presentationer eller ändra på de egna webbsidorna utan att vänta tills man kommer hem till den egna datorn igen.
Det är bokstavligen lätt
Man slipper släpa med sig den bärbara datorn i situationer där den lätt blir förstörd eller stulen. Minnespinnen hänger man om halsen eller i nyckelknippan. Det finns till och med USB-minnen som fästs runt handleden och är vattentäta.
Det är säkert
Man vill inte oroa sig över att känsliga uppgifter som lösenord, besökta webbsidor och liknande skall lagras på den dator man tillfälligt använder. Man kan lugnt använda sina program på internetkaféer och bibliotek.
Det är billigt
USB-minnen, eller minnespinnar som de får heta, har sjunkit mycket i pris. En ursnabb, vattentät och stötsäker minnespinne som lagrar 16 GB kan man få för under 600 kronor. Ett mindre och inte lika snabbt minne går att hitta för under hundralappen.
Programvaran är billig. I själva verket är den oftast gratis – av de program som presenteras här är det bara ett fåtal som du behöver betala för. Resten är freeware.
Kategorier
Allmänna råd om att köpa USB-minne
Det finns några saker som man bör tänka på när man köper minnespinne:
- Minnets utseende Det här handlar inte om fåfänga. En del minnen har fästanordningen till halskedjan eller nyckelknippan i locket till minnet. Det är inte bra – med litet otur tappar man själva minnesdelen men har locket kvar. Det känns snopet, så köp inte ett sådant minne.
En del tillverkare har löst problemet med borttappade lock genom att sätta fast dem på själva minnet. Tanken är nog god, med å andra sidan tycker en del användare att detta löst hängande lock är i vägen, särskilt när USB-minnet skall klämmas in i en trång dubbel USB-port där den andra porten redan är upptagen.
En minnespinne som får följa med på nyckelknippan eller i fickan utsätts för en hel del. Köp därför inte heller ett minne som ger ett plastigt eller "skrangligt" intryck. Minnet kan trots detta vara hållbart, men det känns inte så.
Riktigt bra är det förstås om minnet är damm- och vattentätt och tål stötar. En minnespinne som för det mesta sitter på nyckelknippan kommer oundvikligen att utsättas för omild behandling.
En tredje viktig detalj att titta på är minnespinnens fysiska storlek, eller framför allt tjocklek. Ett knubbigt minne kan vara svårt att få plats för där USB-portarna sitter tätt. En lösning om man vill ha en tjockare minnespinne – kanske för att just den är vattentät eller extra stryktålig – är att köpa till en kort förlängningskabel att koppla in mellan datorn och minnet. En del knubbisminnen levereras med sådan kabel.
Om sedan sanningen skall fram handlar valet av minnespinne faktiskt litet om fåfänga också. Det här är nämligen ett område där de prylgalna kan ha kul – jag har sett USB-minnen inbyggda i fungerande kulspetspennor, minnen med ficklampa, fotbollsformade minnen, minnen i form av ett kreditkort och minnen integrerade i fungerande analoga(!) armbandsur. Ett minne med inbyggd digital TV-skärm lär vara på väg.
- Kapacitet, statisk elektricitet samt läs- och skrivhastighet Det är inte betydelselöst vilket minne man väljer – det gäller för minnespinnar i lika hög grad som för datorer.
Det finns fortfarande 16 MB stora minnespinnar att köpa, men man har ju inte mycket nytta av dem. En vanlig storlek är 512 MB och med ett sådant minne kommer man långt. Vill man hantera stora bilder, till exempel från digitalkameran, bör man skaffa ett minne med allra minst 1 GB lagringsutrymme.
En del minnespinnar är känsliga för statisk elektricitet – det gäller bland annat för vissa pinnar med metallhölje.
Skillnaden i läs- och skrivhastighet kan vara mycket stor. Det är inte ovanligt att ett snabbt minne både läser och skriver dubbelt så fort som ett långsamt sådant.
Läs gärna något test på Internet innan du bestämmer dig. Ett sådant test gjordes av MikroDatorn till majnumret 2005. Såväl priser som utbud har naturligtvis förändrats en hel del sedan dess, men testet är ändå intressant att läsa.
- Kompatibilitet Många minnespinnar kräver Windows XP för att fungera. Om den dator du oftast lånar hemma hos din bekant körs i Windows 98, bör du ha ett minne som klarar detta. Dessa minnen fungerar även i Windows XP, men kräver en drivrutin för att fungera i 98:an.
Drivrutinen kan du inte placera på själva minnet, eftersom datorn inte hittar minnet förrän drivrutinen är installerad. Lägg drivrutinen på en diskett i stället, eller ta med adressen för att hämta drivrutinen från Internet. Alla minnen jag känner till kan köras direkt i Windows XP, utan att man installerar drivrutiner.
- USB 2.0 eller U3 SmartDrive? Ett U3-minne är en minnespinne som säljs med programvara installerad. De autostartar (ibland) när man kopplar in dem på en USB-port och visar då oftast en sorts "skrivbord" med innehållet på pinnen (pinnen tolkas som en CD).
Man kan säga att U3-pinnen förvandlar "värddatorn" till en personlig dator med dina egna inställningar och program. Programvaran kan kompletteras via Internet. Programmen är speciellt anpassade för U3 och kostar ofta en del.
De program du använder från U3-pinnen lämnar inga spår kvar på värddatorn. U3-systemet kräver Windows 2000 eller Windows XP.
Med en vanlig USB 2.0-pinne klarar man sig långt. Det finns en mängd program som både är gratis och körbara direkt från minnespinnen, och det går att göra även den vanliga USB-pinnen autostartande (ibland även här) i Windows XP. Detta går emellertid inte att göra i Windows 98, eftersom 98:an inte kan tolka pinnen som en CD.
Glöm slutligen inte att många MP3-spelare – och en del kameraminnen – fungerar som USB-minnen!
Kategorier
Några länkar till portabla program
På Internet kan du hämta massor av program som direkt sägs vara portabla – det finns webbplatser som helt ägnas åt sådana program. Några exempel:
- TinyApps.org En webbplats som har specialiserat sig på mycket små program. Det minsta, ett krypteringsprogram, är inte större än 0,448 kB! Många program är markerade med en liten bild (). Det betyder att programmet inte kräver någon installation, inte skriver något till registret och inte skapar eller ändrar filer utanför den egna programmappen. Många program – markerade med {S} – levereras dessutom med källkod för den som är intresserad av programmering.
- The Portable Freeware Collection Detta är i mitt tycke den absolut bästa engelskspråkiga webbplatsen för portabla program, och kraven för att ett program skall få anses som portabelt är högt ställda. Här finns massor av program uppdelade i kategorier som gör att det är lätt att hitta det du behöver. Alla program är gratis och presenteras på ett bra sätt, med uppgifter om vad de gör, hur de skall installeras och om det eventuellt behövs några extraåtgärder för att de skall fungera. Webbplatsen har dessutom ett bra forum.
- Simon Tatham's Portable Puzzle Collection 24 portabla "tänkaspel". Du kan hämta spelen ett och ett eller alla tillsammans i en större fil men tillhörande hjälpfil. Spelen är mellan 56 och 86 kB stora...
- PortableApps.com Här hittar du främst portabla versioner av välkända program, av vilka du troligen redan använder en del. Källkod (Open Source) finns till många av programmen.
- Windows-Tools on CD-ROM (or USB stick) En mängd program som kan användas på CD eller USB-minne, samt länkar till andra sidor med portabla program. En varning dock: Den här sidan är litet illa skött – det vimlar av brutna länkar.
Kategorier
Pröva själv
Många program är portabla även om de inte uttryckligen sägs vara det. Om nedladdningsfilen innehåller det färdiga körbara programmet som inte behöver installeras och om read me-filen säger att man kan avinstallera programmet genom att helt enkelt radera programmappen, är det tänkbart att programmet är portabelt. Om programmet skapar en ini-fil och om denna läggs i programmappen, är det tänkbart att programmet är portabelt.
Det enklaste är att pröva. Om programmet skall installeras börjar du med att försöka packa upp installationsfilen med Universal Extractor. Om det fungerar, och om programmet då blir körbart, är det fullt tänkbart att programmet är portabelt.
Nästa steg blir att faktiskt installera programmet. Kopiera sedan de viktiga filerna till en ny mapp och avinstallera programmet från den ursprungliga mappen. Går det nu att köra programmet från den nya mappen? Fungerar programmet om du flyttar denna mapp till en minnespinne och startar programmet på en annan dator, som inte har ursprungsprogrammet installerat?
I vissa fall får man göra en del förändringar, som att inifrån programmet ange att inställningarna skall sparas i programmappen, eller att flytta ini-filen från windowsmappen till programmappen och sedan kontrollera att det inte skrivs en ny ini-fil i windowsmappen.
Kategorier
Allmänt om de testade programmen
Storleken kan vara viktig Numera finns riktigt stora USB-minnen – mitt standardminne rymmer 16 000 gånger mer än min första hårddisk. Men utrymmet på dem är ändå begränsat jämfört med vad en modern hårddisk rymmer. De flesta av de testade programmen är ganska små. Ett undantag är till exempel OpenOffice.org, som ensamt behöver 240 MB.
Jag har angett utrymmeskravet för de testade programmen, till exempel 536 kB → 936 kB. Det första talet anger nedladdningsfilens storlek och har betydelse bara om du har en långsam uppkoppling. Det andra talar om hur mycket plats det nyinstallerade programmet behöver på minnespinnen, i vissa fall efter rensning enligt listan nedan.
Vad menas med OS? Kort sagt "operativsystem". Alltså hade jag helt enkelt kunnat skriva Windows, eftersom jag inte har testat portabla program för något annat operativsystem. Men jag har i stället använt OS för att ange vilka windowsversioner som stöds.
Många program behöver – även om de är portabla – tillgång till diverse systemfiler och annat i Windows. Jag utgår alltså från att du kommer att använda din minnespinne i datorer med Windows. Många portabla program är visserligen så kallade "cross-platform" eller "multi-platform", så att de fungerar i till exempel Linux och/eller MacOS också, men det kräver vanligen att du hämtar en annan version än den som länkarna leder till.
Krymp programmen Ofta kan du minska programmens utrymmesbehov genom att radera filer som du inte behöver. Var försiktig med vad du tar bort. Tänk också på, att även om du enligt licensen har tillåtelse att ge programmet till andra, är det vanligen inte tillåtet att dela ut det i detta stympade skick.
- Filerna för avinstallation (till exempel uninstall.exe och uninstall.dat) behövs inte, eftersom du avinstallerar genom att helt enkelt radera programmappen.
- En del program innehåller massor av språkfiler. Du kan rensa bland dessa och bara behålla det eller de språk du faktiskt använder.
- Behöver du hjälpfilen? Om du inte använder hjälpen, kan du ta bort den. Filerna heter vanligen *.hlp, *.chm och *.cnt, *.html (kontrollera att de verkligen är hjälpfiler och inte har en annan funktion i programmet) eller *.pdf, med "help", "manual" eller någon variant på programnamnet i stället för *. Hjälpfiler är ibland mycket stora, framför allt som PDF-filer eller HTML-sidor med många bilder. Ibland är de till och med större än själva programmet.
- Öppna read me-filerna och bedöm om du behöver dem på minnespinnen. Detsamma gäller länkarna till programmets hemsida, licensen och liknande.
- Många portabla program levereras med källkod. Denna behöver du antagligen inte ha med dig på minnespinnen. Mappen med källkod kan heta "Source", "Other" eller något liknande. Du kan ta bort den, men kontrollera först att den bara innehåller källkoden.
- Ett raffinerat sätt att dramatiskt minska omfånget på program är att använda UPX, gärna tillsammans med UPX Shell by SMarmotte. Denna metod presenterar jag under på en egen sida.
Eftersom jag här tänker presentera ganska många program, delar jag upp dem i kategorier efter användningsområde. Förhoppningsvis skall detta göra det lättare att hitta just det program du behöver.
För samtliga program anges nedladdningsadress och andra grundläggande uppgifter, men de flesta är ganska kortfattat beskrivna. En del program har jag dock presenterat litet grundligare.
|