EditPlus 2


EditPlus är en textredigerare av samma typ som NoteTab. Den jobbar alltså med rena textfiler utan att lägga till något i koden, som till exempel Microsoft FrontPage gör. Det innebär bland annat att filerna blir små och att koden vanligen blir mer lättläst.

Testat av:
OS: Windows 95/98/Me/NT4/2000/XP

Programmets hemsida
Pris: 30 dollar

Programmet kan testas under 30 dagar. Därefter måste du antingen avinstallera eller betala det. När du startar programmet får du information om hur mycket som återstår av de 30 provdagarna. När du har betalat för programmet, fått registreringsuppgifter via e-post och matat in dessa, visas inte denna information längre.

När programmet startats möts du av ett fönster uppdelat i tre ytor. Överst finns i vanlig ordning menyer och knappar för olika snabbval. Beroende på vad du arbetar med, ändras också snabbvalsknapparna.

Knappar, ja. På mitt tangentbord har jag tangenter för olika snabbval såsom spara, öppna, stäng, skriv ut, hjälp med flera. Med undantag för hjälp fungerar inte dessa snabbtangenter i EditPlus. Däremot går det utmärkt att använda Windows vanliga snabbkommandon såsom CTRL+S för att spara, CTRL+P för att skriva ut och Ctrl+C för att kopiera.

Under menyer och snabbvalsknappar finns ett smalt fönster till vänster, Cliptext Window, som innehåller olika "cliptexter" för snabb och enkel åtkomst. Dessa cliptexter kan med ett dubbelklick infogas i det aktiva dokumentet.

Det går även att redigera befintliga klipp eller skapa egna klippbibliotek. Detta är mycket användbart och kan förenkla och snabba upp arbetet väsentligt.

Färgkodning

Till höger finns själva huvudfönstret. Här skrivs och redigeras all text och den automatiska färgkodningen fungerar för HTML, CSS, PHP, ASP, Perl, C/C++, Java, JavaScript och VBScript. På programmets hemsida finns bilder som visar exempel på detta.

Färgkodningen fungerar även när du klistrar in textblock som kopierats från annat håll.

Till skillnad från många liknande program får du färgkodad text även vid utskrift. Jag tycker att denna färgkodning är en stor fördel. Du måste naturligtvis skriva ut på en färgskrivare om du vill ha utskriften färgkodad.

En annan skillnad jämfört med till exempel NoteTab är att EditPlus kan använda alla Windows teckenssnitt både på skärm och vid utskrift.

Fliksystem

Det går att jobba med flera dokument öppna samtidigt, ungefär som i NoteTab. De olika dokumenten finns bakom flikar i fönstrets ovan- eller underkant, beroende på hur du väljer att ha det. Ett klick på en flik och du skiftar mellan att redigera en vanlig textfil, ett HTML-dokument, en stilmall eller ett JavaScript.

När du redigerar ett HTML-dukument kan du genom ett enkelt klick på en knapp komma åt förhandsgranskningen.

Genom att en liten "ikon" på varje flik har olika färg beroende på om filen är sparad eller inte har man bra överblick på vad som är sparat eller inte sparat. Om man väljer att avsluta programmet och inte alla filer är sparade får man i vanlig ordning en fråga om man vill spara eller inte.

Externa redigeringar försvinner inte

Om du har en fil öppen i EditPlus, och redigerar denna fil i ett annat program samt sparar den där, kommer EditPlus liksom NoteTab att fråga om den öppna filen skall uppdateras. Detta är en mycket bra funktion, som gör att du inte av misstag förlorar ändringarna som du gjorde i det andra programmet.

Du kan välja att starta programmet med ett helt tomt startfönster, med ett nytt dokument öppnat eller så att filerna som var öppna när du senast stängde programmet öppnas på nytt.

Det går att ställa in programmet så att det blir "standardprogram" för att redigera sidor från Internet Explorer. Även med detta val blir koden prydligt färgkodad.

FTP-klient och e-post

Den inbyggda FTP-klienten gör det enkelt att skicka sina alster till servern. Det går också att med ett enkelt klick skicka det aktuella dokumentet med e-post. Åtminstone fungerar det direkt i Outlook som jag använder som e-postprogram, men troligen fungerar det lika smidigt med andra e-postprogram – kravet är att e-postprogrammet skall vara MAPI-kompatibelt. Dokumentet skickas inte som bilaga utan som ren textmassa.

Stavningskontroll på engelska

Programmet innehåller också en funktion för stavningskontroll, men den fungerar tyvärr inte med svensk text. Visserligen går det att "lära" den inbyggda ordboken de svenska orden, men det är så omständligt att det i praktiken är omöjligt. Vill du ändå göra det, är det enklast att öppna stavningsfilen (userdic.usd) och lägga in orden.

Observera att filen för stavningskontroll hämtas separat från programmets nedladdningssida.

Sammanfattningsvis tycker jag att det här är ett lättanvänt program – det är en värdig utmanare till NoteTab Pro och väl värt pengarna.

  • Filstorlek: 1 MB
  • Språk: Engelska
  • Hjälpfil: Ja
  • Övrigt: Installationen av programmet gick snabbt och utan problem och det läggs inte in något i Autostart.

© SupportData.Net