JavaScript från början

Den som har en hemsida vill vanligen piffa upp den litet med JavaScript. Eftersom det finns hur många färdiga skript som helst att hämta på Internet, behöver man egentligen inte lära sig hur de fungerar. Men det är ändå bra att kunna ändra skripten, så att de gör som man själv vill. Dessutom ligger det en stor tillfredsställelse i att skriva sina skript själv och få dem att fungera.

De här sidorna går igenom javaskriptandet ända från början. Med grunderna härifrån kan du med mycket större självförtroende ändra skript från Internet, eller tillverka dina egna.

Fast breddsteg

Kodexemplen har oftast fast breddsteg på texten – detta för att det skall bli lättare att se till exempel skillnaden mellan enkelt och dubbelt citattecken.

Det fasta breddsteget fungerar inte i Netscape 4. Skulle du få problem med koden, kan du kopiera den direkt från webbsidan till din textredigerare.

Tre stadier

Jag har delat upp avsnitten i tre stadier. Tanken är att du skall kunna börja från början och bygga på dina kunskaper efter hand.

Grundkursen
Det här stadiet består av 14 avsnitt och innehåller det mest grundläggande om hur JavaScript fungerar. Du lär dig bland annat att öppna dialogrutor, göra länkar som anropar javaskriptet, skapa väl fungerande formulär, göra din första meny och byta bild med muspekaren.

Mellanstadiet
Genom de 12 följande avsnitten kommer du betydligt djupare in i javaskriptandet. Här lär du dig hantera bilder och ramar, förbättra menyer och anpassa skript efter besökarens webbläsare och skärmupplösning. Du lär dig också att utnyttja det i JavaScript inbyggda objektet Array(), som du ofta har nytta av.

Högstadiet
JavaScript har flera inbyggda objekt och här kommer du att lära dig handskas med Date, Math, Image och String – du lär dig genom exempel och du kommer säkert att upptäcka hur nyttiga de faktiskt är.

I dessa 14 avsnitt lär du dig även att skapa egna objekt och använda händelsehanterare – de senare är nödvändiga för att skripten skall bli interaktiva.

I det näst sista avsnittet kommer vi att fördjupa oss i formulärhanteringen – även om FORM-taggarna som sådana hör hemma i HTML-koden, är det javaskripten som gör formulären så användbara.

Det allra sista avsnittet handlar om hur du kan använda ett och samma skript på många sidor, genom att placera själva skriptet på servern och låta sidorna hämta det därifrån. En extra fördel är att du gör det betydligt svårare för illvilliga personer som vill stjäla dina skript!

Handbok i JavaScript

Handbok i JavaScript är ett viktigt hjälpmedel när du vill förstå hur de olika delarna av javaskripten fungerar. Den finns alltid tillgänglig från länkarna till vänster. 

Hämta skript

Även om du har bestämt dig för att från och med nu göra alla dina skript själv, kommer du att ha nytta av skript som du hämtar från Internet. Om inte annat kan du knycka idéer från dem, och ofta hitta listiga lösningar på knepiga problem.

I JavaScriptbiblioteket finns långt över hundra färdiga skript att kopiera, samtliga med anvisningar på svenska. Länkarna till vänster leder till en sida där du dels kan se de senaste skripten, dels välja vilken kategori av skript du vill titta närmare på.

© SupportData.Net