Redigera texten

Skriva in, rätta, radera, flytta och formatera text

Datorn gör det mycket lätt att ändra i texter. Du behöver inte skriva om hela sidor för att få en snygg färdig text. I stället gör du de ändringar som behövs och kan sedan skriva ut en text som är helt fri från rättningar.

Skriva in och skriva över

Om du placerar markören någonstans i den redan inskrivna texten och börjar skriva där, kommer texten till höger om markören att flyttas längre åt höger. Det du skriver placeras alltså i den redan inskrivna texten utan att denna raderas.

Om du i stället vill byta ut den inskrivna texten, kan du trycka en gång på Insert. Då ersätts den gamla texten med det du skriver in.

Ändra det du just skrev in

Du håller på att skriva och råkar trycka på fel tangent. Upptäcker du det genast innan du hunnit göra fler nedslag är det enklast att trycka på Backsteg. Då raderas den felaktiga bokstaven och det är bara att skriva in den rätta.

Ändra i tidigare inskriven text

Upptäcker du felet när du redan har skrivit mer text kan du flytta markören till felet, antingen med musen eller med piltangenterna. Radera felet med Backsteg om markören står till höger om felet eller med Delete om markören står till vänster om felet.

Hopskrivna ord

Har du råkat skriva ihop två ord placerar du markören där mellanslaget skall vara och skiljer dem åt genom att trycka på mellanslagstangenten.

Markera ord, rader eller avsnitt

Om du vill flytta eller ändra i texten kan du markera hela den text som skall ändras.

  • Markera ett enstaka ord genom att sätta markören till vänster om ordet och dubbelklicka. Du kan även placera markören någonstans mitt i ordet och dubbelklicka.
  • Markera flera ord eller rader på en gång genom att sätta markören till vänster om det första ordet som skall markeras, trycka ned vänster musknapp och hålla den nedtryckt medan du drar muspekaren över den text som skall markeras.
  • Om du vill markera ett helt stycke, sätter du markören antingen till vänster om första raden i stycket eller någonstans mitt i stycket. Klicka sedan tre gånger i snabb följd.

Radera text

Det enklaste sättet att radera text är att markera det som skall tas bort och sedan trycka på Backsteg eller Delete. Du kan även högerklicka i den markerade texten och välja "Klipp ut", eller helt enkelt trycka på Ctrl och X samtidigt.

Flytta ett eller flera ord

Vill du flytta ett ord eller kanske flera rader, kan du göra på flera sätt. Först markerar du ordet, raden eller hela avsnittet.

Finns stället dit du vill flytta orden i samma fönster? Placera då markören över den markerade texten, tryck ned vänster musknapp och håll den nedtryckt. När du nu flyttar markören kommer pilen att få en liten fyrkant i följe. Flytta markören till det ställe där du vill ha texten och släpp sedan musknappen. Antagligen får du göra flera försök första gången, men du lär dig snart.

Om du skulle råka flytta texten till fel ställe, klickar du på Redigera längst upp till vänster i menyraden och sedan på Ångra. Då läggs texten tillbaka där den fanns innan du började dra den till en ny plats, och markeringen finns fortfarande kvar.

Vill du flytta det markerade till ett annat fönster eller till en annan sida, trycker du på tangenterna Ctrl+X samtidigt. Då försvinner den markerade texten, men den finns kvar i Urklipp. Sedan placerar du markören där du vill ha det markerade. Infoga texten där genom att trycka på Ctrl+V samtidigt.

Kopiera text

På samma sätt kan du kopiera text. Då använder du i stället tangenterna Ctrl+C samtidigt. Texten kommer att finnas kvar på sin ursprungliga plats, men läggs dessutom i Klipphanteraren så att du kan klistra in den där du vill ha den.

Formatera texten


Att formatera text innebär i datorvärlden att bestämma hur den skall se ut. Du anger till exempel om texten skall vara kursiv, understruken eller halvfet, vilket teckensnitt som skall användas och hur stor texten skall vara.

Du kan desssutom bestämma vilken färg texten skall ha och hur den skall justeras på sidan: rak vänsterkant, rak högerkant eller centrerat.

Det här är knapparna för att formatera texten. De tre första behöver du inte använda – lär dig kortkommandona i stället.

F – halvfet text Du börjar använda halvfet stil genom att klicka på F. När du vill sluta använda den halvfeta texten, klickar du på F igen. I en redan inskriven text kan du markera den text som skall vara halvfet och klicka på F.

Om halvfet stil och fetstil I litteraturen och på andra webbplatser ser man ofta uttrycket "fetstil" i stället för "halvfet stil", men detta är en felöversättning av det engelska "bold" och att det används så mycket beror antagligen delvis på att stilen förkortas med ett "F" på knapparna i svenska program, där de engelska använder "B". Fetstil heter på engelska "extra bold" eller "extra boldface".

Kortkommandot för halvfet text är Ctrl+F och det fungerar på samma sätt som om du klickar på knappen.

K – kursiv text Används när du vill ha kursiv (lutande) stil. Du börjar använda kursiv stil genom att klicka på K. När du vill sluta använda den kursiva stilen, klickar du på K igen. I en redan inskriven text kan du markera den text som skall vara kursiv och klicka på K.

Kortkommandot för kursiv stil är Ctrl+K och det fungerar på samma sätt som om du klickar på knappen.

U – understruken text Används när du vill ha understruken text. Du börjar använda understrykning genom att klicka på U. När du vill sluta använda understrykning, klickar du på U igen. I en redan inskriven text kan du markera den text som skall vara understruken och klicka på U.

Kortkommandot för understruken text är Ctrl+U och det fungerar på samma sätt som om du klickar på knappen.

Textfärg Nästa knapp – med paletten och ett A – använder du för att sätta färg på texten. Klicka på knappen och välj den färg du vill använda. För att återgå till normalfärgen, klickar du på knappen igen och väljer Automatisk. I redan inskriven text markerar du det som skall ha avvikande färg, klickar på knappen och väljer färg.

Textjustering Därefter kommer en grupp med tre knappar, där du väljer om texten skall vara vänsterställd, centrerad eller högerställd. Även här kan du ändra genom att klicka på rätt knapp innan du börjar skriva in texten. Du kan också vänta till efteråt och placera musmarkören i den text som skall ändras innan du klickar på knappen. Hela det stycke där musmarkören befinner sig kommer att justeras.

Punktlistor

Den sista knapppen i raden ger en så kallad punktlista. Det du skriver kommer att visas med en punkt till vänster och för varje nytt stycke skapas en ny punkt.

  • Till exempel ...
  • ... så här

Du aktiverar den här funktionen genom att klicka på knappen innan du börjar skriva den första punkten, och avslutar genom att klicka en gång till när du har tryckt på Enter efter den sista punkten. För varje ny punkt gör du en radmatning med Enter.

Du kan även markera redan inskrivna stycken och klicka på punktlisteknappen.

Nästa: Bilder

© SupportData.Net