Felsökning

Grafik Felhantering

Det kan uppstå olika fel i ett program. Syntaxfel - syntax error - syns direkt när man skriver in koden. Det kan till exempel gälla ett felstavat ord eller något som inte är deklarerat. I dessa fall syns en våglinje under den felaktiga koden. Håller man muspekaren där syns en text om vad som är fel.

Runtime error uppstår under körning genom en yttre händelse eller ett oupptäckt syntaxfel. Det kan till exempel vara ett felstavat filnamn eller en felaktig sökväg som är angiven i programmet.

De fel som är svåra att hitta är logiska tankefel som man gör vid programmeringen. För at hitta dessa fel kan man ta hjälp av verktyget Debug. Det gör att man rad för rad kan gå igenom programkoden och se vad alla variabler och objekt har för värden.

Lägg till debugmenyn genom att klicka på View - Toolbars - Debug.

Debug fungerar på så sätt att man i kodfönstret sätter ut en brytpunkt genom att klicka på en rad längst ute till vänster. Då visas en prick och raden blir färgmarkerad.

Klicka sedan på startknappen i debugmenyn.

Programmet startas och vi klickar på knappen med koden som skall felsökas. När programmet kommer till den kodrad där vi satt en brytpunkt stannar körningen och raden visas med gul färg.

Om vi sätter muspekaren över en variabel visas en ruta med variabeln och dess värde.

Detta gäller även för till exempel värdet på en label.

Längst ned i fönstret Autos syns en sammanställning av alla värden.

Klicka nu på knappen Step Into eller tryck på F8, och programkörningen stegar till nästa rad. Nu kan man se värdenas förändring och kanske så småningom hitta det logiska felet.

För att ta bort en brytpunkt klickar man bara en gång till där punkten finns. Finns det fler brytpunkter kan man ta bort alla genom att klicka på Debug - Clear All Breakpoints.

I fönstret Autos visas endast värdena för den aktuella kodraden och den föregående raden.

När programmet kör kod som inte använder variablerna, försvinner de från Autosfönstret. Om man vill se dessa värden under hela programkörningen kan man använda ett annat fönster som heter Watch. Det går att ha fyra watchfönster framme samtidigt.

För att man skall kunna öppna ett watchfönster måste programmet vara stoppat vid en brytpunkt. Klicka sedan i menyn på Debug - Windows - Watch och Watch1. Det lägger ett watchfönster nedanför redigeringsfönstret.

De variabler man vill ha koll på kan nu markeras i koden och dras med musen in i watchfönstret. Nu kan vi stega igenom programmet och hålla koll på våra variabler.

Hitintills har vi inte kunnat ändra variablernas värde under programkörning, men det kan vi göra i fönstret Command. Commandfönstret kan ha två lägen.

  1. Immediate, där vi kan jobba med ett program i avbrottsläge, alltså när det är stoppat vid en brytpunkt.
  2. Command, där vi kan köra kommandon som till exempel Print.

Öppna Commandfönstret via menyn Debug - Windows - Immediate. Commandfönstret visas i läget Immediate. För att komma till Commandläge skriver man >cmd och trycker Enter. För att återgå till Immediate skriver man immed.

Skriver man nu i=5  i Immediatefönstret och trycker Enter, blir variabeln i lika med 5 och har alltså till exempel hoppat till varv 5 i en slinga om i skall gå från 1 till 10.

Grafik Felhantering

SupportData.Net
©