Databashantering II

Databaskoppling

Benämningar Visa data
Databaskoppling

För den som tidigare har jobbat med databaser i VB6 är det mycket som är nytt. I stället för ADO har vi ADO.Net som hanterar ett bredare urval av dataåtkomstmöjligheter på Internet, klient/server och lokala datakällor.

När vi vill göra ett program som arbetar med en databas fungerar det nu på följande vis:

  • Först skapar man en "koppling" till databasen.
  • Sedan skapar man en "dataadapter" som hanterar själva in- och utmatningen av data mellan databas och dataset. Det fungerar som ett filter där man kan välja ut de data som man vill jobba med.
  • Sist skapar man ett dataset. I ett dataset läggs en kopia av de data som hämtats ur databasen. De ändringar som görs påverkar inte databasen förrän användaren vill uppdatera den. Tabellerna i datasetet kan sedan kopplas till olika kontroller i själva programformuläret. Den tidigare hanteringen av poster med recordset har alltså ersatts av dataset.
Databaskoppling

Antag att vi har en accessdatabas med namnet adress. I den finns en tabell med namnet personer och med kolumnnamn som Namn, Adress och e-post.

Vi börjar med att skapa en koppling till accessdatabasen via Server Explorer. Observera att Access inte behöver vara installerad på datorn för att man skall kunna jobba med en accessdatabas.

Skapa ett nytt projekt och klicka på View - Server Explorer.

Det här är ett grafiskt verktyg som används för att skapa koppling till datakällor. Klicka på knappen Connect to Database i Server Explorer.

Nu visas ett fönster där man kan göra olika inställningar.

Klicka på fliken Provider och markera Microsoft Jet 4.0 OLE DB Provider.

Om vi i stället vill ansluta till en SQL-server eller liknande väljer vi Microsoft OLE DB Provider for SQL Server.

Klicka på knappen Next och fliken Connection visas. Eftersom vi valde en provider för Access har nu fliken för Connection konfiguerats för att ta emot inställningar för en accessdatabas.

 Klicka på knappen med de tre prickarna till höger om textrutan Markera eller ange ett databasnamn. Bläddra fram till den databasfil som skall anslutas.

Klicka på knappen Testa anslutning. Om allt fungerar kommer ett meddelande om det.

Om det inte fungerar kontrollerar du att rätt Provider är markerad. De övriga två flikarna behöver vi inte använda. Klicka OK.

Nu innehåller Server Explorer en nod för vår databas. Om vi klickar på plustecknet i noden expanderas listan och vi ser de tabeller och kolumner som finns i databasen.

Dataadapter

Nästa steg är att skapa en dataadapter. Börja med att klicka på fliken Data i Toolboxen samt dubbelklicka på OleDbDataAdapter.

En guide startar. I det första fönstret klickar vi bara på Next.

I nästa fönster får vi välja vilket koppling vi vill skapa en adapter till. Eftersom vi bara har en koppling klickar vi på Next.

I nästa fönster skall Use SQL statements vara ibockad. Klicka på Next.

Nu skall vi göra en SQL-fråga som väljer ut de data vi vill använda i programmet. Antingen skriver vi in SQL-satsen - om vi kan det - eller också använder vi querybuilder.

Klicka på querybilder och ett fönster som heter Add table öppnas. Här visas den tabell som vi har gjort en koppling till. Markera tabellnamnet och klicka på Add samt stäng fönstret Add table.

Nu syns tabellen i querybuilder. Vi vill jobba med alla kolumner så vi markerar rutan vid *(All columns).

En SQL-fråga har skapats där alla data hämtas ur tabellen. Klicka på OK och frågan syns i fönstret. Klicka på Next och sedan på Finish. Nu har en dataadapter lagts till i projektet nedanför fomuläret.

Dataset

Nu är det ett dataset som står i tur att skapas. Klicka upptill i menyn på "Data - Generate Dataset" och ett fönster visas. I textrutan vid New kan vi skriva Kontakter. Se till att rutorna för tabellen vi skall använda och vid "Add this dataset to the designer" är ibockade och klicka OK. Nu ligger också ett dataset i projektet.

Härnäst skall vi visa datat på ett par olika sätt i ett formulär.

Benämningar Visa data

SupportData.Net
©