MenyerMenyer och verktygsfält i WordPadNu är det dags att titta närmare på menyerna och verktygsfälten som finns längst upp i WordPad-fönstret.
Lär dig att använda tangentbordet i stället för musen när du skall öppna menyerna. Det går fortare och du förebygger kroppsliga besvär som har med musanvändningen att göra.
Du ser att ordet Redigera har en bokstav understruken. Om du håller ned tangenten Alt (alldeles till vänster om mellanslagstangenten) och samtidigt trycker på R, kommer Redigera-menyn att öppnas. Den ser ut så här:
Lär dig de viktigaste kortkommandona. Då behöver du inte ens öppna menyn för att utföra det du vill ha gjort. Om du till exempel trycker på Ctrl och Z samtidigt, kommer den senaste åtgärden att bli ogjord. Trycker du Ctrl+Z två gånger, blir de två senaste åtgärderna ogjorda och så vidare. En finess är att många windowsprogram använder samma kortkommandon. Du behöver alltså inte lära dig en ny uppsättning för varje nytt program. I "Arkiv" sparar du det du har skrivit. Det är nämligen så, att du skriver i internminnet som är ett tillfälligt minne. För att din text skall finnas kvar när du stänger WordPad, måste du spara den på hårddisken, där den finns kvar permanent eller tills du själv raderar den. Du sparar din text genom att klicka på Spara i arkivmenyn eller trycka ned Ctrl+S. Då öppnas ett fönster där du kan välja var du vill spara texten och vad du vill kalla filen. Som standard kommer WordPad att föreslå att du skall spara i "Mina dokument". Det ser ut så här: Med pilen till höger om "Mina dokument" kan du bläddra fram en annan mapp att spara i. Om du vill göra en ny mapp, klickar du på den gula rektangeln längst till höger och skriver in det nya mappnamnet.
Om du sparar texten som till exempel brev.doc (med filtillägget ".doc", alltså) sparas all textformatering. Om du i stället väljer att spara som brev.txt får du en enkel textfil helt utan formateringar. En stor fördel med att spara med filtillägget .txt är att den sparade filen blir betydligt mindre och kan öppnas i vilket textredigeringsprogram som helst. Nackdelen är att formateringarna försvinner. Varje gång som du har ändrat i texten sparar du den på nytt innan du stänger WordPad. Om du vill spara en text under ett annat namn än du tidigare har använt, väljer du i stället "Spara som" på arkivmenyn. Då får du ange vad filen skall heta och var den skall sparas. VerktygsknapparnaUnder menyraden längst upp ligger en rad verktygsknappar. Om du lär dig använda kortkommandona, kommer du troligen inte att behöva använda dessa knappar. Alla funktioner i verktygsknapparna finns även i menyerna. Om du vill ha mer utrymme i WordPad-fönstret, kan du ta bort verktygsknapparna. Det gör du genom att klicka på Visa-menyn och ta bort markeringen på "Verktygsfältet Standard". För att få tillbaka knapparna, sätter du helt enkelt tillbaka markeringen. Om du pekar med musen på någon av knapparna, utan att klicka, visas efter en eller ett par sekunder en liten skylt som talar om vad knappen är till för. TeckensnittI teckensnittsrutan visas det teckensnitt som för närvarande används. Om du klickar på den lilla pilen till höger om teckensnittets namn, visas en lista över de teckensnitt du har tillgängliga på datorn. När du vill byta teckensnitt, markerar du det du vill använda.
Teckensnittsrutan visar alla teckensnitt med samma stil. Om du vill se hur ett teckensnitt ser ut, kan du markera en text innan du väljer teckensnitt. Den markerade texten visas då i det valda teckensnittet. Alldeles till höger om rutan med teckensnittets namn, finns en liten ruta med en pil där du kan välja storlek på texten. |
![]() |
© SupportData.Net |